Quantcast
Channel: årskrönika – Swedroid
Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Teknikåret 2020: Trenderna som kom och trenderna som gick

0
0
Teknikåret 2020: Trenderna som kom och trenderna som gick

Året som gått kommer sannolikt inte bli ihågkommet som ett av de bästa vi upplevt, men inom teknikvärlden har kvarnarna fortsatt mala med en närmast oförminskad styrka.

Visst har vi sett att stora teknikmässor och konferenser som CES, MWC, IFA, Google I/O och WWDC med undantag för virtuella diton har lagts på is, och med detta kanske tappat en viss glans, men på det stora hela har branschen som sådan enträget tröskat vidare, om än med förseningar på grund av bland annat långsam logistik och komponentbrist.

Trenderna som kom

Spelströmning når en bred publik


Flera aktörer har genom åren försökt att lansera spelströmning på bred front, bland annat Mountain View-baserade OnLive (2010), men tjänsterna bar aldrig frukt eftersom tekniken inte medgav en upplevelse som var bra nog att konkurrera med stationära enheter.

Idag är förutsättningarna annorlunda och företag som Sony (PSNow), Microsoft (xCloud), Gooogle (Stadia), Amazon (Luna) och Nvidia (Geforce Now) tävlar samtliga om att rekrytera så många gamers som möjligt. Branschen har vuxit från att under 2010 omsätta ~80 miljarder dollar till att i år omsätta ~160 miljarder dollar och förväntas växa till ~180 miljarder dollar under 2021.

Googles spelströmningstjänst Stadia som lanserades under fjärde kvartalet 2019 fick en relativt trög start vilket delvis kan förklaras av att spelkatalogen liksom antalet funktioner inledningsvis var kraftigt begränsat, och Google lade det mesta krutet på att förbättra sin strömningstjänst under ytan med lägre latenser, bättre grafik och större tillförlitlighet snarare än att lägga till ny funktionalitet och fler spel.

Google har dock under 2020s sista kvartal till synes fått eld under baken och en rad nya funktioner har tillkommit, som bland annat familjedelning och en välbehövlig meddelandetjänst för sina spelare, men mer än något annat har titlar som bland annat Cyberpunk 2077 och samarbetet med Ubisoft (Ubisoft+) fungerat som draghjälp, i synnerhet då Cyberpunk 2077 på Stadia har fungerat betydligt bättre än på somliga andra plattformar.

Det faktum att Google bjöd på ett Stadia-kit till de som förbokade Cyberpunk 2077 hade också en starkt drivande effekt, i kombination med andra kampanjer där Google på vissa marknader gav ett gratis Stadia-kit till YouTube Pro-prenumeranter.

Samsung har sedan lång tid tillbaka haft ett nära samarbete med Microsoft vilket blommade ut i att Note 20- samt Tab S7-serien kom att bli bland de första Android-enheterna på marknaden som var optimerade för xCloud. De som förbokade en enhet kunde dessutom välja på en spelkontroll med mobilfäste, för att dra bättre nytta av tjänsten.

Klart står att spelströmning är på uppåtgående, men att det ännu är ytterst oklart vilken aktör som kommer att lyckas bäst i längden. Än så länge är utbudet av klienter något begränsat; exempelvis saknas det en Stadia-klient för Android TV/Google TV, och likaså erbjuder varken Microsoft eller Sony en klient för sagda plattform.

För den som vill följa utvecklingen av Stadia kan vi rekommendera Swedroids Stadia-forum, där de senaste nyheterna diskuteras.

Tillverkarna plattar till telefonerna


Vad har bland annat Samsung Galaxy S20, S20 Plus, S20 Ultra, S20 FE, OnePlus 8T, OnePlus Nord, Sony Xperia 1 II, Xperia 5 II och Pixel 5 gemensamt? De har samtliga en platt bildskärm utan välvda långsidor.

Rykten och läckor pekar på att Samsung, som är något av en trendsättare i Android-världen, kommer fortsätta med plana paneler under 2021, och en inte alltför vågad gissning är att fler tillverkare kommer att haka på, något som vi redan ha sett tecken på.

Plastbakstyckets revansch


Precis som trenden med platta paneler har Samsung gått i bräschen för mer påkostade telefoner där glas utelämnas till fördel för plast. Detta behöver ingalunda per definition vara något negativt om det görs på rätt vis med känsla för detalj, känsla och passform.

I fallet med exempelvis Note 20 och Galaxy S20 FE har ytan fått en särskild behandling som gör att den ser ut och i viss mån känns som glas, vilket Samsung lite larvigt marknadsför som ”Glasstic”.

Då vi recenserade Galaxy S20 FE kunde vi konstatera att bakstycket må se ut som frostat glas i viss utsträckning och även kännas som frostat glas till en viss mån, så är det inte en illusion som består: våra händer och fingrar, och öron, förstod snabbt att det ingalunda är glas; men det är OK. Vi hade dock föredragit lite mer ärlighet, som i fallet med Google, här nedan:

Med Pixel 4a och 4a 5G anammar Google nämligen plasten fullt ut och till skillnad från exempelvis Samsung inte försöker dölja den och detta är en ärlighet som vi uppskattar och det förtar inte alls intrycket av kvalitet. Tvärtom ger det telefonerna ett intryck av en slags rejäl industriell kvalitet, men det är samtidigt kanske inget som drar blickarna till sig på favoritkaféet.

Google Auto lanseras i Sverige


För ett par månader sedan kunde vi rapportera att Google Auto lanserats i Sverige. En tjänst som för närmare fem år sedan lanserades i USA och som genom att hämta en APK fungerat utmärkt i Sverige under många års tid, vilket ger viss huvudbry kring varför utrullningen tog fullt så lång tid.

Under 2020 började även Android Automotive att leta sig in bland biltillverkarnas system, och bland de första på marknaden att dra nytta av det är Volvo med Polestar 2. Under nästa år väntas Android Automotive dyka upp bland mindre exotiska bilar och därmed nå en större publik. Till skillnad från Android Auto fungerar Automotive oberoende av andra enheter, då det är ett helt fristående system.

Google diversifierar med Google TV och ”Pixel feature drops”


Vid en virtuell presentation i mars visade Google upp vad som kan beskrivas som en uppföljare till Chromecast Ultra med namnet ”Chromecast med Google TV”.

De flesta kommer säkert ihåg Googles första TV-satsning som mycket riktigt hette ”Google TV”, men som aldrig tog fart och sedermera ersattes av ”Android TV”. Google har nu återintroducerat namnet för vad som kan beskrivas som en fork av Android TV med fokus på Googles egna tjänster.

Vi kan se en liknande trend bland Pixel-telefonerna. Från att främst ha haft en unik launcher har Google under 2020 med hjälp av månatliga mer omfattande uppdateringar – Pixel Drops – kommit att i betydligt högre grad diversifiera Pixel inte bara sett till hårdvaran, utan även till mjukvaran.

Qualcomm Snapdragon 700-serien tar prisvärdhet till en ny nivå


Det är ingen hemlighet att skillnaden mellan de mest påkostade flaggskeppstelefonerna och de mindre påkostade mellanklasstelefonerna blivit mindre för varje generation som passerat, men sällan har skillnaden varit så stor mellan en generation som den mellan Snapdragon 600-serien och Snapdragon 700-serien.

Snapdragon 660/665, som är populär än idag bland tillverkare som exempelvis Motorola, är rejält mycket långsammare än de enklaste varianterna av chippen i 700-serien. Exempelvis presterar Snapdragon 665 ~170/830 poäng i Geekbench 5 medan 710 presterar 400/1430 poäng för enkel- respektive flertrådade operationer.

Detta innebär en signifikant skillnad till fördel för 710 som i vår mening lyfter användarupplevelsen från ytterst medioker till fullt godkänd, både för Qualcomm och för Samsungs motsvarigheter i Exynos-flottan.

Detta är vidare den stora anledningen till att mellanklassen i Androidvärlden under 2020 tog ett sådant stort steg framåt med utmärkta mellanklasstelefoner som OnePlus Nord, Samsung Galaxy A71 och Google Pixel 4a.

Trenderna som gick

Wear OS står och stampar, och var är Pay för Wear OS i Sverige?


Wear OS förväntades få ett uppsving med Qualcomms Snapdragon Wear 4000-serie, men intresset från tillverkarna har uteblivit. För närvarande är det endast kinesiska Mobvoi som utnyttjar Qualcomms senaste Wear-plattform tillsammans med smartklockan Ticwatch Pro 3.  med smartklockan Ticwatch 3 Pro som utnyttjar plattformen. Det ryktas att Fossil har nya klockor på ingående och likaså OnePlus förväntas lansera en klock, men någon tidsplan är inte känt vid tillfället för artikeln.

En annan punkt som bidragit till att stjälpa Wear OS framgång är Googles senfärdighet med att lansera Google Pay-stöd i Norden eller för den delen större delen av Europa. Företag som Garmin, Fitbit, Samsung m.fl. erbjuder sedan lång tid tillbaka betallösningar bland tillverkarnas wearables, men så icke Google.

Har ni läsare observerat några trender vi utelämnat? Dela gärna med er i kommentarsfältet nedan.
 


Viewing all articles
Browse latest Browse all 3

Latest Images